Kent u onze inbouwapparaten al?

Ontdek onze zuinige A++ combikoelkasten

Kent u onze inbouwapparaten al?

Ontdek onze huisselectie

Vaatwassers

Vaak kunt u een storing zelf eenvoudig verhelpen en is een bezoek van een servicemonteur niet nodig.

Mijn vaatwasser start niet.

Controleer of de zekering in de groepenkast in orde is, of er spanning op het stopcontact staat en of de stekker goed in het stopcontact zit.

Zit de deur goed dicht?

Controleer of de waterkraan open staat en of er voldoende waterdruk is. Is dit niet het geval, draai dan de kraan (helemaal) open.

Reset de vaatwasser door de Start-knop circa 10 seconden ingedrukt te houden.

De vaatwasser start, maar neemt geen water.

Controleer of de waterkraan open staat.  Is dit niet het geval, zet de kraan dan (helemaal) open. Is deze al helemaal open, neem dan de volgende stappen.

Sluit de waterkraan.

Controleer het zeefje / het filter in de aansluiting aanvoerslang / AquaStop op de kraan en reinig dit indien nodig.

Controleer de aanvoerslang op knikken of verstoppingen en verwijder deze indien nodig.

Sluit de aanvoerslang opnieuw aan en draai de kraan open.

Schakel het apparaat opnieuw in en start het programma.

Er blijft water in de vaatwasser staan.

Is het gekozen programma daadwerkelijk afgelopen?

Controleer de afvoerslang op blokkades of knikken. Verwijder indien nodig de blokkades en zorg ervoor dat de slang niet kan knikken.

Controleer of de afvoerpomp niet geblokkeerd is:

Zet uw apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact.

Verwijder de filters en controleer deze. Verwijder eventuele voorwerpen, gebroken serviesgoed of glaswerk.

Controleer of het wiel van de afvoerpomp vrij kan draaien.

Plaats de deksel van de pomp en de filters. U hoort een klik bij correcte bevestiging.

Het filter kan geblokkeerd zijn. Reinig het filter zoals beschreven in de gebruiksaanwijzing.

Er blijven voedselresten achter op het serviesgoed.

Controleer of u een geschikt programma hebt gekozen. Misschien was het gekozen programma niet sterk genoeg.

Controleer of u het serviesgoed juist hebt geplaatst. Ruim het serviesgoed in volgens de beschrijving in de gebruiksaanwijzing.

Zorg ervoor dat de sproeiarm de hele vaat kan bereiken en de vaatwasser niet te vol is geladen.

Mogelijk is één van de sproeiarmen geblokkeerd. Zorg ervoor dat deze vrij kunnen ronddraaien.

Misschien is het filter onderin vuil of niet goed geplaatst. Controleer dit en reinig het filter indien nodig.

Controleer of het zeepbakje niet wordt geblokkeerd door de vaat, of is verstopt door het vaatwastablet.

Blijven er voedselresten achter op hoge, smalle bakjes etc.? Zorg ervoor dat ze niet te schuin en niet in de hoeken van de vaatwasser staan.

Het is aan te raden grote etensresten van de borden en schotels te verwijderen met wat keukenpapier voordat u ze in de vaatwasser plaatst. Zo vermijdt u dat het filter te snel verstopt raakt.

Het afwasmiddel is niet volledig opgelost/weggespoeld.

Het kan gebeuren dat tabletten niet volledig oplossen tijdens een kort en/of koud programma (lager dan 50 graden Celsius). Volg de instructies van de fabrikant van het vaatwasmiddel en gebruik eventueel een middel in poeder- of vloeibare vorm.

Mogelijk is het afwasmiddel samengeklonterd. Wacht niet te lang met het starten van het programma wanneer u het zeepbakje hebt gevuld. Samengeklonterde afwasmiddelen lossen minder goed op, waardoor het reinigende effect wordt verminderd. Gebruik een nieuwe dosis vaarwasmiddel. Bewaar het vaatwasmiddel altijd op een droge plaats en voeg het middel pas vlak voor de start van het programma toe.

Mogelijk hebt u de tabletten verkeerd gebruikt. Volg de doseerinstructies van de fabrikant van het afwasmiddel.

Controleer of het zeepbakje niet wordt geblokkeerd door de vaat of verstopt is door het vaatwastablet.

Plaats geen grote borden in het voorste gedeelte van het rek. Dit kan het sproeipatroon of het draaien van de sproeiarmen belemmeren.

De vaat is niet goed droog.

Nieuwe vaatwassers drogen over het algemeen minder goed door middel van een andere techniek dan de oude vaatwassers, waardoor een aanzienlijke energiebesparing behaald wordt.

Glansspoelmiddel is belangrijk voor het streeploos opdrogen. Hoe goed de vaat droogt is ook erg afhankelijk van het materiaal van de vaat. Porselein droogt bijvoorbeeld beter dan kunststof. Droogt de vaat niet goed, pas dan de dosering van glansspoelmiddel aan op de machine, op de hoogste stand.

Er wordt veel gebruik gemaakt van 3-in-1 / 4-in-1 tabletten en dergelijke. Hierin zit glans en zout reeds verwerkt. Voor een goede droging is het echter belangrijk dat er op het juiste moment een druppeltje glans vrij komt. Bij de all-in-one tabletten zit er een smeltlaag om de glans middel heen welke bij de hoge temperaturen tijdens het drogen op het juiste moment vrij zou moeten komen. Maar deze druppel komt lang niet altijd op het juiste moment vrij waardoor het droogproces niet optimaal uitgevoerd wordt.

Open de deur binnen een half uur nadat het apparaat uitgeschakeld is en laat deze op een kier staan, serviesgoed laten afkoelen totdat u het goed kunt vastpakken.

Als u de deur te lang dicht laat zitten, zal het condens weer druppels veroorzaken op het serviesgoed, deur en de kuip.
Ruim eerst het onderrek, dan het bovenrek en tenslotte de besteklade uit (indien aanwezig). Zo voorkomt u dat waterdruppels van het bovenrek of van de besteklade op het serviesgoed in het onderrek vallen.

De vaat heeft een blauwe waas.

Glansspoelmiddel is noodzakelijk om de vaat streeploos te drogen. Als de gehele vaat niet goed droog is, moet het verbruik van glansspoelmiddel iets hoger ingesteld worden. Doe dit alleen als er geen andere oorzaak voor het probleem lijkt te zijn. Als de vaat wel droog is, maar een blauwe waas achterlaat (vooral op glaswerk), moet het verbruik iets lager ingesteld worden.

De vaat heeft een witte waas.

Glansspoelmiddel
Verhoog de dosis zodra u na een wasbeurt waterdruppels of kalkresten op het serviesgoed ziet zitten. Verminder de dosis als u witte strepen op het serviesgoed of een melkachtige waas op glazen en messen ontdekt.

 

Zout
Als er geen zout in de onthardingsinstallatie van de vaatwasser zit, krijgt u kalkaanslag op de vaat.

Verkeerde dosering van zout
Als de zoutdosering van de vaatwasser te laag is ingesteld, wordt er bij iedere afwasbeurt te weinig zout gebruikt. Hierdoor krijgt u kalkaanslag op de vaat. Controleer of de zoutdosering van de vaatwasser goed is ingesteld en is afgestemd op de hardheid van het water. Neem voor informatie over de hardheid van het water contact op met uw lokale waterbedrijf.

Verkeerd zout
Fijn zout heeft de neiging om te gaan samenklonteren. De doorstroming van het water door de onthardingsinstallatie wordt bemoeilijkt en het kalk uit het water wordt niet effectief genoeg verwijderd. Het resterende zout in het water vormt dan kalkaanslag op de vaat. Gebruik dus grof zout in de onthardingsinstallatie.


 

Algemene onderhouds- en gebruikstips.

Laat na een aantal afwasbeurten de afwasautomaat een programma afwerken op de hoogste temperatuur met een afwasautomaatreiniger. Dit voorkomt niet alleen vuil/schimmelvorming in het apparaat, maar ook worden er (oude) etensresten weggespoeld die de onderdelen van de wasmachine op den duur kunnen aantasten. Met een onderhoudsbeurt worden ook ongewenste geuren voorkomen. Dit komt het afwasresultaat ten goede. Daarbij is het handmatig frequent schoonmaken van de filters, sproeiarmen en de pomp nodig om defecten te voorkomen. Vuile filters en verstopte sproeiarmen verminderen de was resultaten. 

De buitenkant van het apparaat kan gereinigd worden met een vochtige, zachte doek. Gebruik alleen neutrale schoonmaakmiddelen. Gebruik geen schuurmiddelen, schuursponsjes of oplosmiddelen.

Mijn bestek vertoond roestplekken.

Het zoutgehalte in het afwaswater is vermoedelijk te hoog. Het zoutverbruik staat te hoog ingesteld of het zoutreservoir is lek. Controleer of u het deksel van het zoutreservoir goed hebt vastgedraaid.